Teskánd község
Köszöntjük oldalunkon!

Önkormányzat

Teskánd

8991 Teskánd,
Rákóczi u. 3
Telefon:
+36-92/570-013
E-mail:
onkormanyzat@teskand.hu
Teskánd község
Köszöntjük oldalunkon!

Önkormányzat

Teskánd

8991 Teskánd,
Rákóczi u. 3
Telefon:
+36-92/570-013
E-mail:
onkormanyzat@teskand.hu
Teskánd község
Köszöntjük oldalunkon!

Önkormányzat

Teskánd

8991 Teskánd,
Rákóczi u. 3
Telefon:
+36-92/570-013
E-mail:
onkormanyzat@teskand.hu

Csukás-szobor avató

2021. október 21., 17:47
Csukás-szobor avató ünnepi beszédei, média linkjei

Mándli Péter igazgató Úr beszéde:

 

30 év. Nem kevés. Sem egy ember életében, sem egy intézményében. Nagyon sok dolog történik ennyi idő alatt. Fejlődés, bővülés, szépülés, megújulás, változás. Elengedhetetlen folyamatok. Kérem, tartsanak velem egy rövid időutazásra!

A történet 1990-ben kezdődik: megnyílnak annak az iskolának a kapui, ahová főleg Babosdöbréte, Boncodfölde, Böde, Hottó, Teskánd községek családjai járatják gyermekeiket. 6 osztály, 120 tanuló.

5 éven belül az új tantermeknek köszönhetően már 8 évfolyamon történik az oktatás, és van számítástechnika szakterem, nyelvi labor, tornaterem, parkosított udvarrészek.

Már az újévezredben megújul az energetikai rendszer, padlásrész alakul át tanteremmé, raktárrá, gyerekek részére vizesblokká.

Fontos lépések, mert látványosak. De mit sem ér a külcsín, ha nem telik meg tartalommal. Élettel, tudással, oktatással, neveléssel, kiemelkedő tanulmányi és sporteredményekkel. 3 intézmény összehangolt munkájának köszönhetően, generációk nőttek fel a teskándi Rákóczi utcában. 2 éves bölcsisek, 3-6 éves ovisok, 7-14 éves iskolások töltik meg a község nevelőintézményeit élettel. És csodákkal. Mert a gyerekeknek ez kell…csodák…egy magyar költő, író, ezt így foglalta sorokba: „Nagyobb csodát nem tudok elképzelni, mint hogy a fehér papíron a fekete betűk megelevenednek. Az olvasás a legfontosabb”. És a mai gyerekek ezt elhitték neki. Elhitték, mert hiteles, igaz volt. Ez a művész elgondolkodtad gyerekeket, de még felnőtteket is. Mert bizony, az iskolán túli korosztályokat is megszólította Csukás István. A költő, a meseíró. Aki 2007-ben aláírásával teljesítette egy zalai község gyerekeinek kívánságát. Boldoggá tette a számára oly fontos ifjoncokat.

Aztán telnek-múlnak az évek, és nagyon szerettük volna Pista bácsit újra látni. De 2020. februárjában, ez lehetetlenné vált…gondoltuk szomorúan. De kiderült, hogy a képzelet, az ötlet, az összefogás, újra csodát tud tenni. Kik kellenek ehhez? Valaki, aki hisz benne, valaki aki kitalálja, valaki aki elkészíti, és mindenki aki támogatja. Nagyon boldog vagyok. Azért, mert a nehéz évek ellenére találtunk partnereket, akik egy jó ügy mellé álltak. Több, mint 50-en támogatták elképzelésünket, hogy Csukás Istvánnak velünk kell lennie. Nem egy napra, nem egy hétre. A legfiatalabb felajánló Iskolánk ma már 3.osztályos tanulója, egy 7 éves kisfiú volt. Ő a zsebpénzét adta a közösbe. És adtak szülők, nagyszülők, ismerősök, barátok, cégek és vállalkozók. Volt olyan is, aki megköszönte, hogy adhat. Mert tudta, hogy ez több mint szobor, több mint külcsín.

Azt tudjuk, hogy mi mit gondoltunk Pista bácsiról. De ő vajon hogy gondolt ránk? Saját szavait idézem:

„Zalaegerszeg mellett van egy szép falu, úgy hívják: Teskánd. Megkerestek telefonon, majd levélben is, hogy lenne nekik egy ilyen ötletük. Egyrészt váratlanul ért, persze örültem titokban, de másrészt illő szemérmességgel ódzkodtam is, hiszen élő emberről még nem neveztek el iskolát. Megkapott a dolog, hogy a gyerekek szavaztak rám, tehát nem a felnőttek erőltették rájuk. Elutaztam Teskándra. Szép falut és egy gyönyörű iskolát ismerhettem meg. Kértem, nézzenek utána, valóban törvényes-e, hogy élő emberről neveznek el intézményt. Utánanéztek. Én vagyok az első, akivel ilyen nagy dolog megtörténik Magyarországon. Baráti beszélgetésben mondtam is: megsuhintott a halhatatlanság szele.”

Kedves vendégek. Az időutazásnak vége. A történetben volt múlt és jelen. Ha pedig körülnézünk, nem kérdés: van jövő!

 

Sipos László Polgármester Úr beszéde:

Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm az egybegyűlteket, elsősorban a gyerekeket, szülőket, pedagógusokat, meghívott vendégeinket, és nem utolsó sorban az adományozók képviselőit Teskánd Község Önkormányzata nevében!

Pár szót szeretnék ejteni arról, hogy miért is vagyunk itt, miként jutottunk el eddig az eseményig.

Teskánd település első írásos említését 1271-re teszik. Az idén 750 éves település megemlékezés sorozatának lehet ez az első állomása. Mint ahogy a település történelméről vajmi keveset tudunk, inkább a birtokviták írásos nyomai említik többször is, úgy a fordulat az 1900-as években következett be, amikor is a megyeszékhely közelsége, és a Göcsejhez vezető út miatti kikerülhetetlensége virágzásnak indította a települést. És az 1990-ben átadott Körzeti Általános Iskola előrevetítte a körzetben való meghatározó szerepét. A 2004-ben átadott tanuszodás óvoda pedig biztosította az általános iskola létszámát. Már 2006-ot írunk, amikor törvény született arról, hogy az iskoláknak nevet kell adni. A név pedig tudvalevően meghatározza az intézményről kialakított képet, a névadó személyisége, és a köré formált programok pedig ragyogó alkalmat adnak a gyermekek személyiségének tudatos formálásához.

Több nekifutás után 2007-ben az intézményrendszer szinte példa nélküliként egy élő személyről, Csukás Istvánról kapta a nevét. Az író, mint névadó személyes jelenléte még inkább hatással volt a gyerekekre, meséinek világa pedig megérintett kicsit-nagyot egyaránt.

No de ne kanyarodjunk el a tárgytól! Mindezeket azért mondtam el, hogy értsük a jelenben a múltat!

2020. év a település életében az évfordulók évének ígérkezett, hiszen ekkor lett 60 éves a sportegyesület, és 30 éves az Iskola. Ennek az évfordulónak kapcsán fogalmazódott meg bennünk, hogy ne csak kiírva legyen Csukás István neve az intézményeken, hanem egy szoborral tegyük még elkötelezettebbé az ide járó gyermekeket. Szó szót követett, és egy kis csapat számára világossá vált, hogy az itt élő emberek lokálpatriotizmusára alapozva szervezzünk gyűjtést, melyen befolyt összegből valósítsuk meg az elképzelést. A szobor elkészítésének ötletével megkerestük Szabolcs Péter Munkácsy Mihály-díjas szobrászt, akinek annyira megtetszett az ötlet, hogy egy hét múlva a műtermében megtekinthettük a nyers alapot gipszből. A megformázott arc szinte tökéletesen adta vissza Csukás István személyiségének jegyeit.

Több cég, és magánszemély volt nyitott a kezdeményezésre, míg végül a szükséges összeg rendelkezésre állt. Ezúton szeretném megköszönni minden támogatónak, a kicsitől a nagyig, az ezer forinttostól a több százezer forintig bezárólagos támogatásokat. A gyűjtéskor azt mondtuk, mindenki annyit adjon, amennyi nem terheli meg a mindennapjait, és amennyit a célhoz fel tud ajánlani. Nem felejtkezünk el róluk, szeretnénk nekik személyesen megköszönni adományaikat

Sajnos a 2020-as évben hiába tűztünk ki több időpontot, a pandémia miatt nem kerülhetett sor a szobor átadására. De ahogy a 2020-as olimpiát is 2021-ben rendezték meg, szerintem ez sem jelenthet gondot, és most körbenézve, ennyi kíváncsi tekintet látva – megérte várni. Hiszen ez a történet is róluk szól. A gyerekekről.
És tudjátok-e tudják-e, hogy a Csukás-hagyomány őrzőiről elneveztek egy generációt is, mint a Cs-generációt! A közöttük levő tisztelet hogy mennyire kézzelfogható azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a balatonszárszói Csukás István Színház, és Fekete János Balatonszárszó polgármesterének jóvoltából igazi meglepetésben, Süsüben is része lehet az ünneplő közönségnek, valamint meghívást kaptunk a jövő nyárra a Csukás hetekre.

Azt kívánom, hogy ez a szobor legyen méltó megemlékezés helye Csukás Istvánról, az ő színes színes, vidám világáról, és álljon it, mint a közösség erejének szimbóluma!

 

 

Zalai Hírlap: https://www.zaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/felavattak-a-nevado-csukas-istvan-mellszobrat-a-teskandi-iskolanal-5552177/

Zegtv:  3:42-től

http://zegtv.hu/hirado-19476/?video=C3FC576S7wA

KÉPEK a GALÉRIÁBAN találhatók

 


« Vissza az előző oldalra!


Teskánd - Magyar