Teskánd község
Köszöntjük oldalunkon!

Önkormányzat

Teskánd

8991 Teskánd,
Rákóczi u. 3
Telefon:
+36-92/570-013
E-mail:
onkormanyzat@teskand.hu
Teskánd község
Köszöntjük oldalunkon!

Önkormányzat

Teskánd

8991 Teskánd,
Rákóczi u. 3
Telefon:
+36-92/570-013
E-mail:
onkormanyzat@teskand.hu
Teskánd község
Köszöntjük oldalunkon!

Önkormányzat

Teskánd

8991 Teskánd,
Rákóczi u. 3
Telefon:
+36-92/570-013
E-mail:
onkormanyzat@teskand.hu

Kirándulás

2019. július 24., 17:29
Zágráb

Kirándulás Zágrábba és Varasdra,

 a jelenlegi és a régi horvát fővárosba

2019. augusztus 31. szombat

Indulás: 6:00-kor a Teskándi Hivatal épülete elől (Teskánd, Rákóczi u 3)

Elsőként a horvát fővárosba, Zágrábba utazunk. A 800.000 lakosú város alapítása magyar királyunk, Szent László nevéhez fűződik, aki 1093-ban alapította a zágrábi püspökséget.

A horvát főváros gyakorlatilag két város egyben: az alsóvárosban széles sugárutakat, hatalmas tereket, és szecessziós épületeket találunk. A felsővárosnak pedig meghitt, középkori hangulata van. 

Elsőként a Mária mennybemenetele templomot nézzük meg, Horvátország legnagyobb katedrálisát a Káptalan dombon Európa legjobb állapotában megmaradt középkori városfala veszi körül. Ezt követően a Dolac piacon nézhetünk körül, ahol az élelmiszerek mellett kézműves termékek is vásárolhatók, a bátrabbak pedig a halpiacra is benézhetnek.

A fő és legnagyobb tere a Jellasics bán-tér. Valamikor piac volt, ma turisták kedvelt helye, sétáló terület és a téren több kávézó található. Josip Jelačić bán szobrát 1866-ban állítottak.  A téren található még a Kolmár-palota, amely ma a Horvát Irodalmárok Társaságának székhelye, a Rado-ház és egy hangulatos kút is. Szűk, középkori utcákon át érjük el a Kőkaput és a felsővárost.

A felsőváros ( Gradec) Zágráb történelmi központja. A középkorban alapították a Káptalandombbal együtt. A Felsőváros főtere a Szent Márk-tér, ahol valamikor kereskedők árulták portékáikat, ma itt található a horvát parlament, a Szábor és a zágrábi városi közgyűlés, a Szent Katarina-templom, a Szent Márk templom. A hangulatos Strossmayer sétányról csodaszép panoráma nyílik a városra.

Leereszkedve átmegyünk a domb alatti Tunel-en, az alagúton, majd a szabadidő keretében mindenki sétálhat egyet a hangulatos belvárosban.

Délután a régi fővárosba, Varasdra, Európa egyik legszebb barokk városába utazunk. Jelentőségét igazolja, hogy az 1667-es tűzvészig Varasd volt Horvátország fővárosa. Megérkezvén egy hangulatos séta keretében ismerkedünk Varasd nevezetességeivel, megnézzük az Erdődy várat, a székesegyházat, a barokk palotákat.  A kora esti órákban indulunk haza.

Részvételi díj: 4500 Ft /fő. Jelentkezni a Teskándi Közös Önkormányzati Hivatalban munkaidőben, illetve a Kemence Házban keddi és csütörtöki napokon 14-19 óra között a részvételi díj befizetésével augusztus 19-ig lehet.

A költőpénz Horvátországban KUNA!.

Az utazáshoz érvényes személyi igazolvány (kártyás formátum) szükséges!

Mindenkit szeretettel várunk!

Németh Ágnes polgármester (06302773487)

Salamon Ferencné közösségszervező (06303073269


« Vissza az előző oldalra!


Teskánd - Magyar