Teskánd község
Köszöntjük oldalunkon!

Önkormányzat

Teskánd

8991 Teskánd,
Rákóczi u. 3
Telefon:
+36-92/570-013
E-mail:
onkormanyzat@teskand.hu
Teskánd község
Köszöntjük oldalunkon!

Önkormányzat

Teskánd

8991 Teskánd,
Rákóczi u. 3
Telefon:
+36-92/570-013
E-mail:
onkormanyzat@teskand.hu
Teskánd község
Köszöntjük oldalunkon!

Önkormányzat

Teskánd

8991 Teskánd,
Rákóczi u. 3
Telefon:
+36-92/570-013
E-mail:
onkormanyzat@teskand.hu

Tájékoztató a Koronavírusról

2020. március 11., 21:45
Tájékoztató a Koronavírusról

Kedves teskándi lakosok!

Az új koronavírus kapcsán kialakult helyzetre való tekintettel az alábbiakról tájékoztatjuk Önöket.

Jelenleg Magyarországon az Operatív Törzs tájékoztatása szerint egyelőre elkülönült, egyedi esetek vannak, így jelenleg is legfontosabb feladatunk a megelőzés, a járvány továbbterjedésének, a járványgócok kialakulásának megakadályozása. Ahhoz, hogy ilyen típusú járványgócok hazai köznevelési intézményekben ne alakulhassanak ki, kiemelten felkérjük Önöket az alábbiak betartására:

A megelőzés első és legfontosabb lépése a személyi higiéniás szabályok betartása. Ennek egyik legfontosabb eszköze – főleg kisgyermekek esetében – a rendszeres és kézmosószerrel negyven másodpercen keresztül történő, hatékony kézmosás. Ennek módjáról a hivatalos kormányzati tájékoztató oldalon elérhetővé tettek egy tájékoztató videót, amelynek elérhetősége a következő:

https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu/videos/2848001001994029/

Kérjük, hogy a videót nézzék meg, mutassa be gyermekének, és az azon található mozdulatokat is gyakorolják be közösen a kiskorú gyermekkel. (A gyakori és helyes kézmosás fontosságára az iskolákban is felhívjuk a figyelmet, ez azonban nem pótolhatja az otthoni szülői iránymutatást.)

Kérjük, hogy a fennálló helyzettel kapcsolatban csak megbízható és hiteles forrásokból szerezzen információkat. Jelenleg Magyarország Kormánya hivatalos tájékoztató oldalt üzemeltet a https://koronavirus.gov.hu internetes oldalon, valamint a közösségi médiában (Facebook) létrehozásra került a hivatalos kormányzati tájékoztató oldal („Koronavírus tájékoztató oldal”, https://www.facebook.com/koronavirus.gov.hu).

Amennyiben akár Önnél, akár kiskorú gyermekénél a koronavírusra utaló tüneteket tapasztalnak (https://koronavirus.gov.hu/mit-tegyunk-tunetek-eseten), akkor kérjük, hogy telefonon konzultáljanak háziorvosukkal, aki szükség esetén a mentők értesítéséről, és az ezt követő protokoll szerinti intézkedések megtételéről gondoskodni fog. Ezt követően kérjük, amennyiben ilyen eset előfordul, akkor értesítsék a köznevelési intézmény vezetőjét vagy gyermekük osztályfőnökét is az eseményekről.

Amennyiben koronavírus fertőzés szempontjából kiemelt kockázatú területen jártak, esetleg bizonyítottan koronavírus fertőzéssel diagnosztizált személlyel kerültek kapcsolatba, kérjük, hogy minden esetben a tájékoztatóban foglaltak szerint eljárni szíveskedjenek, azaz:

  • konzultáljanak telefonon a háziorvosukkal,
  • a tünetek lappangási idejének megfelelő (14 nap) időtartamban lehetőleg otthonukat ne hagyják el,
  • amennyiben ezen időszak alatt tüneteket tapasztalnak, akkor szintén a háziorvosukat hívják telefonon, aki a fentiek szerinti eljárás megtételéről gondoskodni fog.

Az Intézményeinkben a következő szabályokat léptettük életbe a mai naptól, azaz 2020. március 11-től:

  • Lehetőség szerint senki ne induljon külföldi útra, és javasoljuk, hogy magánutazáson se vegyen részt. Megfontolandó, hogy a jelenleg még veszélyeztetettnek nem minősülő országokról is hamarosan kiderülhet, hogy fertőzési gócok.
  • Aki a mai naptól külföldre utazik, hazatérése után két hétig nem jöhet be az intézmény területére. A fentieknek megfelelően bármilyen utazás esetében a felelősség teljes egészében az utazó szülőé, a kisgyermek esetében is. A járvány következtében (akár közvetetten is) kialakuló helyzetért az intézmény semmilyen felelősséget nem vállal, azt nem tekinti vis maior szituációnak. Így többek között a felmerülő összes költséget az érintettnek kell megfizetnie.
  • Nagyon lényeges, hogy fokozottan figyeljünk a higiéniai szabályokra. A rendszeres és alapos kézmosás mellett kérjük, a mosdókban mindenki papírtörlőt használjon, a folyosókon, az éttermek és a büfé előtt található fertőtlenítőkkel fertőtlenítsék a kezüket! Fontos a helyiségek gyakori szellőztetése.
  • Elrendeltük a korlátok, kilincsek, villanykapcsolók fertőtlenítését, illetve a vizes blokkok és termek alapos takarítását.
  • Betegen senki ne jöjjön a közösségbe. Akinél láz, köhögés, légúti megbetegedés jelentkezik, maradjon otthon. NE MENJEN orvosi rendelőbe!

Hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ zöld számait: 06 80 277 455 vagy 06 80 277 456.

Intézményünk az elmúlt hetekben beszerezte a szükséges eszközöket és fertőtlenítő szereket, azok pótlásáról folyamatosan gondoskodik valamennyi érintett egészségének megóvása érdekében.

A fenntartó, a Teskánd Község Önkormányzata és az Oktatási Hivatal is folyamatosan nyomon követi a járványügyi helyzettel kapcsolatos fejleményeket. Amennyiben bármilyen, a hazai köznevelési intézményeket érintő intézkedés elrendelésre kerül, akkor a szükséges információkkal ellátjuk Önöket.

 

Teskánd, 2020. 03. 11.

Sipos László

Polgármester

 


« Vissza az előző oldalra!


Teskánd - Magyar