Teskánd község
Köszöntjük oldalunkon!

Önkormányzat

Teskánd

8991 Teskánd,
Rákóczi u. 3
Telefon:
+36-92/570-013
E-mail:
onkormanyzat@teskand.hu
Teskánd község
Köszöntjük oldalunkon!

Önkormányzat

Teskánd

8991 Teskánd,
Rákóczi u. 3
Telefon:
+36-92/570-013
E-mail:
onkormanyzat@teskand.hu
Teskánd község
Köszöntjük oldalunkon!

Önkormányzat

Teskánd

8991 Teskánd,
Rákóczi u. 3
Telefon:
+36-92/570-013
E-mail:
onkormanyzat@teskand.hu

Intézmények / Bölcsőde

BölcsődeBölcsőde

2006 ősze óta Teskánd Község Önkormányzata bölcsődét üzemeltet. Ez a bölcsőde az ország első falusi bölcsődéje, maximális kihasználtsággal működik az általános iskola területén belül. 

Az Önkormányzat birtokba vette az egykori óvoda-kápolnát, ahol 2 csoportos modern bölcsődére nyújtja be a pályázatot. 

Csukás István Óvoda, Bölcsőde és Tanuszoda

Címe: 8991 Teskánd Rákóczi Ferenc u.31.

Fenntartója: Teskánd Község Önkormányzata

Email: csukasbolcsi@gmail.com

Telefon száma: 06/30/6990239

Intézményvezető: Legárt-Kósik Rita

Szakmai vezető: Böröcz Rita

Nyitva tartás 7.00-17.00

Beiratkozás: minden év áprilisában.

A bölcsőde mottója:  ,,Keresem minden gyermek sajátos titkát, és azt kérdezem,hogyan segíthetném abban,hogy önmaga lehessen.”

/Janusz Korczak/

 

 

Bölcsőde bemutatása

A bölcsőde 2006 szeptemberétől fogadja elsősorban a Teskándról, illetve szabad férőhely esetén Zala megye egész területéről a bölcsődés korú kisgyermekeket. 2015 szeptemberétől egycsoportos bölcsődeként továbbra is 14 kisgyermeknek biztosítja 3 szakképzett kisgyermeknevelő napi ellátását. 2016-ban a bölcsőde 10. évfordulóját ünnepelte, ekkor 166 gyermeket és szüleiket várta vissza a közös ünneplésre.

A bölcsőde családias légköre népszerű a családok körében, amit a pozitív visszajelzésekből nap, mint nap megtapasztalunk. A szülők önzetlen segítsége, tárgyi eszközökkel való támogatása minden évben jelentős értéket képvisel.

Szolgáltató tevékenység típusa: gyermekek napközbeni ellátása

Külön szolgáltatásként: Időszakos gyermekfelügyeletet biztosít azoknak a családok számára, akik gyermekei rendszeresen nem járnak bölcsődébe, de alkalmanként szükségük van a gyermekük elhelyezésre. Ők a napi hiányzók helyére, előzetes beszoktatás és egyeztetés után látogathatják a bölcsődét. A szolgáltatás intézményi térítési díját Teskánd Község Képviselő-testületének önkormányzati rendelete szabályozza.

A bölcsőde tárgyi és környezeti adottságai, küldetése:

Csendes, zöld övezetben található az általános iskola épületének az északi oldalán. Külön fűtési és riasztóberendezéssel ellátva, ami a külön működést nagyban megkönnyíti. Jól megközelíthető tömegközlekedéssel (100 m a buszmegálló) autóval és gyalogosan is. A gyermekeket tágas 52 m2-es csoportszoba várja, amely életkori sajátosságaiknak megfelelően berendezett.

A csoporthoz egyik oldalról közvetlenül kapcsolódó mosdó, öltöző a rugalmas gondozást teszi lehetővé számunkra.

A csoportszobához másik oldalról nyíló ajtókijárattal kapcsolódik egy 20 m2-es terasz. A teraszról közelíthető meg a játszókert egy 10 m2-es homokozóval, 2db rugós hintával és 1db 2személyes rúgós mérleghintával, valamint a korosztálynak megfelelő rögzített csúszdás játékvárral. Játéktevékenységek kínálata további mobil játékeszközökkel bővíthető.

Fontosnak tartjuk, hogy a gyermekeknek biztosítva legyen a korosztályuknak megfelelő mozgástér, az önfeledt szabad levegőn való mozgás a mozgásfejlesztő játékokkal kiegészítve. pl.: labdák, libikókák, csúszdák.

A gyermekek 2. életévében a nagymozgások fejlődése, az értelmi fejlődés, az önállósodás fejlődése eredményeként a kisgyermek egyre tágabb környezetével ismerkedhet meg. Biztosítjuk a nagymozgásos játékok gyakorlását is, mint a szaladgálás, játékok tologatása, biciklizés, motorozás, homokkal való ismerkedés.

A 2. életévben a szobai játékok köre is bővül a ceruzával, papírral, gyurmával és a festékkel.

A 3. életévben a gyerekek már a tágabb környezetükkel ismerkednek. Ebben az életszakaszban megjelennek az utánzó játékok, a szerepjátékok (pl. fodrászos), amelyekhez eszközöket, kiegészítőket biztosítunk a gyermekek számára. Ebben az életkorban még tovább fejlődik a nagymozgásos játéktevékenységek köre. A libikókát, mászókát, csúszdát határozott, biztonságos mozdulatokkal használják.

A mozgásfejlesztést játékos lábtornával, babzsákkal történő tornával, mondókás és táncos tornával biztosítjuk. A fejlődésük minden területét összehangolva fejlesztjük:

- a finommotorikát rajzolással, gyurmázással, festéssel, ragasztással

- a konstruktivitást építőkockákkal, legoval, pötyivel

- logikai készségüket kirakókkal, formarendezőkkel, Montessori toronnyal

- képzeletüket, szókincsüket meseolvasással, mondókázással, bábozással

- ritmusérzéküket hangszerekkel, dalokkal való ismerkedéssel fejlesztjük.

A csoport összetétele

Az életkori sajátosságok a szülők igényei mellett a szakmai szempontokon alapszik. Figyelembe vesszük a gyermekek életkorát, 2 év alatti kisgyermek esetén a csoport létszáma 12 főig tölthető fel.

A bölcsődében saját gondozónő rendszer működik, ami lehetővé teszi főleg a beszoktatás időszakában az anyától való elszakadás zökkenőmentességét. A beszoktatás 10 nap:

1-2 nap: 10.00-tól 12.00-ig a gyermek a szülővel együtt töltik a napot a bölcsődében

3. nap: 9.00- 12.00-ig – 10.00-kor a szülő elköszön, 11.30-ra visszaérkezik

4. nap: 8. 00-12.00-ig – szülővel megreggelizik a gyermek, majd elbúcsúznak egymástól, 11.30-ra vagy 12.00-ra érkezik vissza az előző nap függvényében

5-6. nap: 8.00-tól 12.00-ig – a gyermek 8.00 előtt elköszön a szülőtől

7. nap: 8.00-tól 15:30-ig – a gyermek ezen a napon alszik itt először

8. naptól a bölcsődés napirendnek megfelelően.

A jól felépített beszoktatási rendszer lehetővé teszi, hogy ezt az időszakot ne kényszerként élje meg a gyermek. Ebben az időszakban a kisgyermeknevelő 2 hetente egy gyermeket szoktat, hogy teljes figyelmet tudjon fordítani az újonnan érkezettre. Ez a nagy odafigyelést igénylő időszak a gyermek személyiségéhez igazodik, rugalmasan alkalmazkodik, lehetővé teszi, hogy jobban megismerjük a gyermek szokásait, szeretem, nem szeretem dolgait és ebben a helyzetben szülő is jobban megismerje és elfogadja a kisgyermeknevelőt, a napirendet, a bölcsődébe járás tényét.

A nevelési év főbb eseményei

Szeptember - Október - A beszoktatás időszaka, szokások kialakítása

Október - Szülői Értekezlet-beszoktatás tapasztalata

November - karácsonyi Fotózás

December - Télapóvárás

Karácsonyi készülődés  - mézeskalács készítés, sütés

December  - Karácsonyfa állítás- ajándékbontás

Február:

- Farsang - jelmezbe öltözve zártkörűen tartjuk

- Szülői Értekezlet - csoport fejlődése - az eltelt időszak értékelése

- Ovis - Bölcsis bál - az iskola aulájában

Április

- Húsvét- Nyuszi várás

- Beiratkozás - nyílt nap

Április vége - Anyák napja - Ezen a napon az édesanyákat várjuk a gyermekeikért és egyesével a kisgyermeknevelőjével felköszönti, az édesanyját a versel és egy szál virággal

Május vége - Gyermeknapi családi délután - A bölcsőde hátsó udvarán. Hagyományosan egy közös délutáni beszélgetős zsúrral várjuk a szülőket, ami remek alkalom arra, hogy jobban megismerjék egymást.

Június vége - Július eleje – Ballagás a bölcsőde hátsó udvarán, jelképesen elköszönünk az óvodába menőktől.

 

KÉPEKCsatolt fájl(ok):« Vissza az előző oldalra!

Teskánd - Magyar